SATOH Hirotaka Architects
JapaneseEnglish

Z
Makuhari Hongo, Hanamigawa-ku, Chiba City, Chiba Prefecture

| DATA

Design: SATOH Hirotaka Arata Yamashita (co-design)
Site: Makuhari Hongo, Hanamigawa-ku, Chiba City, Chiba Prefecture
Structure: steel frame
Use: Study school / nursery school
Site area: 505.19m2
Building area: 304.18m2
Total floor area: 595.24m2
Completion: 2003.11
Co-design: Arata Yamashita
Structural design: Yumiko Kamiya / round table
Equipment design: Yasuhiro Watanabe / Tetens
Construction: Sankei
Photograph: Hiroyuki Hirai

| CONCEPT

This building is a complex consisting of a nursery school and a study school.
As for the layout, the linear plan is bent into a Z shape according to the special site shape. The resulting margins are a dynamic vestibule approaching and a static courtyard for play and viewing.
Nursery schools and study schools with different aspects are separated horizontally and vertically through the entrance at the center of the first floor, and access traffic lines are clearly arranged. The vestibule and courtyard are also segmented into the entrance, gaining spatial depth and a sense of openness, bringing visual exchange to different facilities and functions.
Glass facades and internal partitions transmit their activity both inside and outside the facility. The space that shares and reveals various information and stimuli symbolizes a highly transparent educational philosophy.