SATOH Hirotaka Architects
JapaneseEnglish

Diagonal pillar house
Meguro-ku, Tokyo

| DATA

| CONCEPT

The site is located in a built-in residential area facing the cul-de-sac, and the backside faces the park.
The theme of the floor plan was to incorporate the excellent environment on the back into the room. One-floor one-room, basically, you can see the park side wherever you are. Even in the case where the bathroom on the second floor has to be partitioned, glass is used to secure the view and lighting, and to ensure the spaciousness of the space.
In cross-section, a top light was provided in the entire staircase to create a space with a stairwell. Care was taken to ensure that the soft light falling from the toplight spreads deep into the room. Taking advantage of the roof slope, the top floor has a ceiling height of 3600 mm, making it an open space with a loft.
Structurally, the diagonal columns, which are the symbol of this house, play an important role. The floor is not structurally connected to the outer wall because the staircase side is fully open. Therefore, a seismic element is required facing the staircase. However, the provision of earthquake-resistant walls does not produce a spacious space. Therefore, the "diagonal columns" are unevenly arranged to function not only vertically but also as earthquake-resistant walls. The "diagonal columns" make the staircase room side entirely glass-covered, creating a spacious living room.
As for the material, the floor and floor were painted with beeswax on ash flooring while keeping costs down with white cloth for ceilings and walls. Window frames, stairs, fittings, furniture, etc. utilize inexpensive structural plywood and Rawan plywood, while taking advantage of their excellent texture.
Regarding details, various elements such as glass frames and fittings frames have been cut down to achieve both simple space and low cost.
The bathroom on the second floor was particularly delicate, sandwiched between the bedroom and the park. The bathtub, basin, linen storage, bedroom storage, dressing table, etc. are all made up of an object-like piece of furniture, and the top panel and storage doors are all finished with the same tile to enhance the sense of unity.
The adjacent frame door has a strike on the door side and a catch on the furniture side to remove the frame.
If you open the door, there is only furniture like an object in the space, and the space on the second floor is integrated and the park environment is taken deep into the room.