SATOH Hirotaka Architects
JapaneseEnglish
Light

Light well house
Takanawa, Minato-ku, Tokyo

| DATA

| CONCEPT

A three-story wooden house built on a small site in central Tokyo.
Due to the extremely crowded location where houses are lined up at intervals of about 60 cm, top lights and high side lights effectively guide the light inside.

The flat-paneled staircase is placed in the center, creating a sense of openness by allowing the line of sight to go up and down, creating a space where families can easily communicate.

When you open the entrance, you can see through the stairwell in front of you to the living room on the second floor, the top light, and the clear northern sky.
By reducing the height of the first floor to 1 mm, the continuity between the entrance and the living room on the second floor is strengthened, increasing the sense of openness.
Guided by the light falling into the staircase, you will reach the bright and spacious LDK on the second floor.
The second and third floors have a continuous diagonal ceiling, and the light from the high side in the third-floor loft pours into the living room on the second floor along the diagonal ceiling.
On the third floor, which is a family study, the oblique ceiling diffuses light evenly, creating a space full of light.