SATOH Hirotaka Architects
JapaneseEnglish

Mita Tsunamachi Park Mansion
Mita Minato-ku, Tokyo 2-3-34

| DATA

| AWARD

| Related Articles

| CONCEPT

Skeleton renovation of Mita Tsunamachi Park Mansion, a vintage apartment in Minato-ku. The original building was designed by Kashima Construction Team, the same as the Kasumigaseki Building, and is Japan's first high-rise apartment.

During the renovation, we tried to maximize the original architecture.

First of all, the layout around the water was changed so that when you enter the entrance, you can feel the light of the living room through the glass block in front. The corridor is also a glass block that is connected to the living room softly and continuously. The method of stacking the glass blocks is also designed so that half-sizes are inserted at random and are not monotonous and rigid.
In addition, mirrors were effectively used on the ice tops, such as corner pillars and the end of corridors, to enhance the sense of openness and continuity.

The living and corridor walls were made of Italian stucco, and the ceiling and walls of the private rooms were made of Ariake's shell ash plaster in consideration of the indoor environment.
Furniture is made of walnut and pursues texture and sharpness in combination with Corten steel.

In such a vintage apartment, the equipment system is often old. This condominium also requires an air conditioning system that uses a water-cooled industrial chiller. However, there are various problems when used in such ordinary households. In this case, a geothermal heat pump, a household product, was installed, and a cooling system using cooling water from a cooling tower as a heat source instead of geothermal heat was experimentally adopted. The use of geothermal heat pumps in individual home renovations is probably a unique case unlike any other in the world.
In order to enhance the effect of air conditioning, the insulation of the living room has also been improved. The glass is replaced with a vacuum glass that can use the existing sash as it is, and the environmental performance is enhanced without impairing the openness.

The entrance and the bed board of the master bedroom are the rare Italian bark veneer used for the entrance of the existing dwelling unit, and other valuable materials such as Italian marble were reused without wasting. .
Proposals not only for design but also for energy that is not bound by the rulebook and reuse of old materials are unique to architects' renovations.