SATOH Hirotaka Architects
JapaneseEnglish

Otsuma Kaga Dormitory
Shinjuku-ku, Tokyo

| DATA

| CONCEPT

Rebuilding of Kaga Dormitory at Otsuma Women's University, which was 72 years old and was located in the former Kunio Yanagita residential area. This former site has been designated as a cultural property designated by Shinjuku City as a historical site related to Kunio Yanagida.

To build a new dormitory in this historic area, our team was selected for a comprehensive business competition from design to construction and operation.
The scale is 1 story underground and 6 stories above ground with a total floor area of ​​approximately 9,400 square meters. The total number of rooms is 1, including 253 private rooms (for 6 person) and 17 shared rooms (for 270 people), which can accommodate about 350 people.

The design was based on the philosophy of "not just a place to live, but a place to encourage student growth."
At the core is the idea of ​​shared space. The shared volume runs east and west through the volume of the dormitory room divided into three buildings in the north and south directions. The shared kitchen has an open kitchen and lounge integrated with daily traffic lines. This public space can be used not only for various educational programs but also for promoting active exchanges and enhancing essential communication skills in society.

There are four courtyards between each building that have been seasonally planted. The arrangement surrounding this courtyard allows you to feel the seasons and nature from inside.

The facade, which is set back in steps from the road, greatly reduces the feeling of pressure on the neighborhood. In addition, a rich variety of seasonal plants are provided, combined with deep unglazed border tiles to create a calm appearance suitable for a quiet city.

Another theme was not simply a functional and comfortable student dormitory, but a facility where students who came to Tokyo from a rural area could feel the relief of a warm “home”.
The entrance hall is made of wood to create a soft atmosphere. The glass-covered common area on each floor illuminates the ceiling with indirect lighting, and the lights seen from the road are intended to give the warmth of the "home" when returning home.