SATOH Hirotaka Architects
JapaneseEnglish

Scale House
Daisawa, Setagaya-ku, Tokyo

| DATA

| CONCEPT

A three-story wooden house built on the hill of Daizawa.
First, the corner of the site was designated R, and a large continuous wall was used to divide the interior space with high privacy from the public exterior space. The outer walls are diagonally wiped with galvalume steel plates like scales, creating the characteristic appearance of this house.
The interior has a complex cross section with six floors. By making effective use of the six layers of floors, we create a spacious and comfortable space.
The first floor has a living room, entrance, and parking lot. The living room is a pillar-free space with a ceiling height of 1 m. The garden side is a 4.2-meter-high wooden sash that can be fully opened. By opening these windows, the living room and the external space are integrated.
When going up from the first floor to the half floor, it connects to the dining kitchen integrated with the living room. The kitchen is a special seat where you can overlook the whole family gathering while cooking.
In the back of the dining room, there is a Japanese-style room using old materials for Kurado and lattice doors. The walls of the Japanese-style room are polished with black stucco, the tataki are washed out with coral, and a special plaster finish using metal is used between the floors.
The second floor, which climbs the stairs with the top light, has a private room and a study that can be used by the whole family. The top light also plays a role in brightening the center of houses that tend to be dark.
In addition to the wood stove, the floors on the first and second floors are equipped with thermal storage floor heating, making it possible to spend comfortably in winter despite the height of the ceiling.