SATOH Hirotaka Architects
JapaneseEnglish

VERDE Nakayama
JR Yokohama Line Nakayama Station

| DATA

| CONCEPT

Complete renewal of the station building directly connected to the station. Following the closure of existing stores, all parts except pachinko parlors on the first floor were renewed while the first floor was open.
The biggest issue of the renewal was improving the traffic flow. Existing buildings had problems with the flow from the pedestrian deck (pedestrian corridor) to the main entrance, as well as the approach to each floor, making leasing difficult as it was. Therefore, the escalator was newly installed and the direction was changed while using the existing shaft as much as possible.
The entrance has a design that looks like an existing building is hollowed out, the existing wall is structurally removed as much as possible to make it an opening, and the ceiling is as high as possible. At the same time, by brightening the ceiling surface, visibility from the pedestrian deck, the station square rotary, and the platform of the station is enhanced.
Lighting fixtures adopt silver ball spheres and hang on a grid to illuminate the ceiling. Incandescent lamps are generally thought to have a short life, but in fact reducing the illuminance to less than 50% will increase the lamp life by a factor of about 20. If the lamp is rated 2000 hours, it will be 4 hours or more, the same as an LED.
The virtual and real images of the lamp reflected on the glass are planned to be continuous or overlapping at the same pitch, creating a fantastic effect in which the internal space extends to the outside.